امروزه، استفاده از پارچه های نمدی در بسیاری از موارد از کیف، عروسک سازی گرفته تا استفاده از نظم دهنده ها و دکوراسیون داخلی که بسیار زیبا هم می باشند را مشاهده می کنیم.
استفاده پارچه های نمدی در ساخت انواع اکسسوری و وسایل تزیئنی هم طرفدارهای خاص خودش را دارد.
کیف نمدی، عروسک نمدی، پادری نمدی، جاموبایلی نمدی، زیر لیوانی و زیر بشقابی نمدی، کاور گلدان نمدی، کوسن نمدی و نظم دهنده نمدی مواردی هستند که مطمئنا تا به حال یکی از اون ها رو داشتیم.
بنابراین تصمیم گرفته ایم در مورد نحوه ی تمیز نگه داشتن و تمیز کردن انواع پارچه های نمدی صحبت کنیم. اینکه چطور می توانیم گرد و غبار را از پارچه ی نمدی بزداییم و آ ن ها را تمیز کنیم را به طور مفصل بیان خواهیم کرد.
و همینطور شولک می خواد تا جایی که ممکنه مواردی رو بهتون بگه که بتونید بدون آسیب رسوندن به جنس پارچه ی نمدی اونو تمیز کنید. همچنین بهتون بگه چطور می تونید از پارچه های نمدی بهتر مراقبت کنید که عمر طولانی تری داشته باشن. برای شروع بهتره که با خود نمد بیشتر آشنا بشید و بدونید که اصلا نمد چیه و از کجا میاد.
نمد چیست؟
نمد، پارچه اییه که از به هم فشردن الیاف طبیعی مثل پشم یا خز حیواناتی همچون: گوسفند، شتر و بز ساخته می شه یا از الیاف طبیعی حیوانات دیگری از جمله: خرگوش و بیور تهیه می شه.
نمد مصنوعی هم از الیاف مصنوعی مثل اکریلیک یا اکریلونیتریل که ماده ی اصلیشون از ریون و نفت یا خمیر چوب هست به دست میاد.
الیافی که ازشون گفتیم خیلی خوب با هم ادغام می شن که برای اهداف متفاوتی می تونیم ازش استفاده کنیم. نمد، عایق خوبیه، بادگیره ولی آب ازش عبور می کنه. نمد رو می شه با قیچی یا هر چیزی که قابلیت بریدن داره، برش زد. چون نمد بافت کاموایی نداره مثل پارچه میشه باهاش رفتار کرد.
قدیما پشم رو برای اینکه پاهاشون تاول نزنه دور پاهاشون می بستند که رفته رفته متوجه شدند میتونند به عنوان جوراب نمدی ازش استفاده کنند.
و منطقه های دیگه برای ساخت لباس، جواهرات، پتوهای ظریف نمدی و به عنوان وسیله ایی تزئینی و کاربردی از نمد استفاده می کردند.
نمد دست ساز همچنان در بسیاری از مناطق خاورمیانه برای ساخت البسه، کلاه، چکمه، فرش و دیوارپوش استفاده می شد. در ایران و ترکیه نمد اکنون با یک سبک زندگی پیچیده روستایی همراه است و شولک هم توانسته است با این پارچه ی دوست داشتنی نظم دهنده نمدی بسازد و به بازار عرضه کند.
مواردی وجود داره که نمد کاربرد خاص خودشو داره که در ادامه بهشون اشاره می کنیم:
- پیشگیری از کک زدن
- بسته بندی
- آب بندی
- عایق کاری
- ضد لرزش کنترل صدا
- روغن کاری
- فیلتر کردن
- طراحی و دکوراسیون
- پوشاک
نگهداری و شست و شوی پارچه های نمدی
این بدیهیه که کالاهایی که با نمد ساخته می شن هم مثل هر کالای دیگه ایی کثیف می شه و نیاز به تمیز شدن داره.
یه سری قوانینی برای شست و شوی نمد وجود داره که اگر این قوانین رعایت بشه می تونید مدت طولانی تری کالای نمدی رو داشته باشید.
خُب چه مواردی رو باید در تمیز کردن نمد رعایت کنیم:
- برای شست و شوی نمد از آب سرد یا ترجیحا آب ولرم استفاده کنید.
اگر آب گرم باشه، شکل و فرم نمد را تغییر می ده.
- برای شست و شوی مناطقی که روی نمد بیشتر کثیف شدند، از یک برس نرم مویی مثل مسواک یا برس ناخن می تونید استفاده کنید و برای لکه های معمولی از یک اسفنج یا یک پارچه ی نرم می تونید استفاده کنید.
- برای خشک کردن پارچه های نمدی به هیچ عنوان از وسایل حرارتی مثل سشوار به صورت مستقیم استفاده نکنید.
- برای اینکه نتیجه ی بهتری از شست و شو بگیرید می تونید کالای نمدی رو با دست شست و شو دهید. در شرایط استثنا با توجه به نوع نمد و ضخامت اون (مثل عروسک نمدی) می تونید از ماشین لباسشویی با دور ملایم استفاده کنید.
برای پاک کردن لکه های ساده روی نمد، می تونید خیلی ساده تمیزشون کنید. در مرحله ی اول یک پارچه ی نرم بردارید و اون رو با آب سرد یا ولرم و کمی شوینده مخصوص دست آغشته کنید، بعد روی محلی که لکه شده به آرامی پارچه رو بکشید تا آروم آروم لکه محو بشه.
از اونجایی که بعد از تمیز کردن پارچه های نمدی، فیبرهای نمد سست میشه و یه سری پرز روی نمد پدیدار می شه، می تونید با استفاده از یک نوارچسب یا با استفاده از جارو شارژی این پرزهارو از بین ببرید.
اگر لکه کثیفی روی نمد شما بیشتر بود از دو طریق می تونید لکه هارو از بین ببرید:
- شستن نمد با دست
بسته به اندازه و ضخامت نمد، اونو توو یک وان آب یا سینک ظرفشویی آب ولرم با مواد شوینده ملایم بدون سفید کننده قرار بدید. توجه داشته باشید که پارچه نمدی رو به هیج عنوان چنگ نزنید و از برس نرم برای از بین بردن لکه استفاده کنید. بعد از اینکه لکه از بین رفت، نمد رو آبکشی کنید تا آب داخل سینک یا وان کاملا سفید بشه. برای خشک کردن نمد همانطور که اشاره شد نباید در معرض مستقیم حرارت قرار بگیره یا آویزون بشه، چون باعث دفرمه شدن و کش اومدن پارچه ی نمدی می شه. بخاطر همین باید نمد روی یک سطح صاف و کمی شیبدار قرار بدید تا به خوبی خشک بشه.
- شست و شوی نمد با ماشین لباسشویی
استفاده از این روش فقط زمانی پیشنهاد می شه که کالای نمدی شما مقدار کثیفیه زیادیه داره، مثلا مایعات چرب روی نمد ریخته باشه.
شیوه ی شست و شوی ماشین لباسشویی رو باید طوری تنظیم کنیم که در یک چرخه ی آرام با آب سرد یا ولرم قرار بگیره و از یک شوینده ی ملایم برای شست و شوی پارچه ی نمدی استفاده کنیم.
شست و شوی ماشین لباسشویی رو باید کاملا زیرنظر داشته باشیم تا قبل از مرحله ی خشک کن، نمد رو از داخل ماشین لباسشویی خارج کنیم.
نکاتی درابطه با محصولات نمدی
کالاهایی همچون اسباب بازی، عروسک، کیف و یا حتی تیشرت باید طوری ساخته بشن که بشه با ماشین لباسشویی، بدون هیچ نگرانی از تغییر سایز و جمع شدن، اون هارو شست و شو داد.
پارچه های نمدی مصنوعی، با اینکه قابل شست و شو هستند، اما اگر با دست دوخته شده باشند، زمان شست و شو ممکنه در محل درزها پارگی ایجاد بشه. به همین خاطر نیازه که زمان شست و شو احتیاط لازم رعایت بشه.
اتو کردن محصولا نمدی به هیچ عنوان توصیه نمی شه ولی بسته به ضخامت فیبر نمد میتوان با استفاده از یک پارچه نازک روی نمد و درجه مناسب البسه ها را اتو زد. لازم به ذکر است که هرگز از اتوی بخار دار استفاده نکنید.
شما نمیتونید الیاف پروتئینی مثل پشم یا ابریشم رو سفید کنید. اگه از سفیدکننده زياد استفاده کنید، آنها فقط از بین میروند؛ بنابراین اگر نمد شما از پشم ساختهشده باشه نمیتونید نمد رو سفید کنید.
اگر فرش و یا پادری نمدی دارید از گذاشتن وسایل سنگین روی آن ها خودداری کنید، چون به مرور زمان باعث تحلیل رفتن فیبر نمدها می شه. از نمدها برای جاهای پر رفت و آمد استفاده کنید زیرا تردد مکرر افراد روی آن ها باعث فشردگی و تداوم و محکم تر شدن نمدی های می شود.
در آخر می خواستم یه خبر خوب بدم به افرادی که کالاهای نمدی رو دوس دارند. اینکه شولک، به عنوان تولید کننده دکوراسیون داخلی و خارجی، ارگانایزرهای نمدی قشنگی رو طراحی کرده و ساخته و همین الان می تونید توو سایت شولک ببینید و بخریدشون 😊